Toimintaohjeita, kun saavut Ukrainasta Suomeen
Toimintaohjeita, kun saavut Ukrainasta Suomeen

Toimintaohjeita, kun saavut Ukrainasta Suomeen

Jos saavut Ukrainasta Suomeen Venäjän hyökkäyksen takia, voit oleskella maassa viisumivapaasti, hakea tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa.  

 • Voit oleskella Suomessa 3 kuukautta viisumivapaasti, jos sinulla on biometrinen Ukrainan passi. Lue lisää tarvittavista asiakirjoista ja viisumeista ulkoministeriön verkkosivuiltaLinkki toiselle sivustolle
 • Voit hakea tilapäistä suojelua henkilökohtaisesti poliisin tai rajaviranomaisen luona. Hakemus on ilmainen. Sinun kannattaa hakea tilapäistä suojelua. Tilapäistä suojelua koskeva hakemus käsitellään huomattavasti nopeammin kuin turvapaikkahakemus. Lue ohjeet sivulta Tilapäinen suojelu.  
  • Voit hakea myös turvapaikkaa henkilökohtaisesti poliisin tai rajaviranomaisen luona. Jos saat tilapäistä suojelua, turvapaikkahakemuksesi käsittely keskeytetään tilapäisen suojelun voimassaolon ajaksi. Lue tietoja turvapaikan hakemisesta ja turvapaikkahakemuksen käsittelystä
  • Voit hakea pelkästään tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa, tai molempia. Poliisi tai rajaviranomainen kertoo sinulle tilapäisen suojelun ja turvapaikan väliset erot, jotta tiedät, haluatko hakea vain tilapäistä suojelua tai molempia.  
  • Et voi jättää tilapäisen suojelun hakemusta tai turvapaikkahakemusta Maahanmuuttoviraston toimipisteessä tai vastaanottokeskuksessa.  
 • Jos sinulla on olemassa peruste muulle oleskeluluvalle, kuten perheside Suomeen tai työpaikka, voit hakea oleskelulupaa myös näillä perusteilla. Oleskelulupahakemus on maksullinen. Lisätietoa hakemuksista ja edellytyksistä löytyy verkkosivuiltamme

Missä voin majoittua Suomessa? 

Jos haet tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa, voit majoittua vastaanottokeskukseen. Asuminen vastaanottokeskuksessa järjestetään niin, että voit asua yhdessä perheenjäsentesi kanssa. Ilman huoltajaa olevat alaikäiset majoittuvat alaikäisille tarkoitettuun vastaanottokeskukseen. Keskuksia on eri kokoisia ja eri puolella Suomea. Sinut ohjataan siihen keskukseen missä on tilaa. Majoittuminen vastaanottokeskukseen

Voit myös järjestää majoituksesi itse. Voit asua yksityismajoituksessa esimerkiksi sukulaisen tai tuttavan luona ja olet silti kirjoilla vastaanottokeskuksessa. Majoittuminen yksityismajoitukseen

Jos asut yksityismajoituksessa esimerkiksi sukulaisten, puolison tai tuttavien luona ja olet rekisteröitynyt poliisiviranomaiselle turvapaikanhakijaksi, poliisi kirjaa sinut yksityismajoitusasiakkaaksi. Yksityismajoituksen kustannuksiin ei tarjota rahallista tukea. Oikeus ja ohjeistus lasten koulunkäyntiin tulee vastaanottokeskusten kautta.

Poliisi ilmoittaa kaikista yksityismajoituksessa olevista turvapaikanhakijoista yksityismajoitusyksikköön, joka ottaa yhteyttä turvapaikanhakijaan. Saat yksityismajoitusyksikön kautta sinulle kuuluvat vastaanottopalvelut, esimerkiksi terveydenhuollon sekä mahdollisen vastaanottorahan, jos olet siihen oikeutettu.

Millaisia palveluita voin saada? 

Sinun on mahdollista saada vastaanottokeskuksesta erilaisia vastaanottopalveluita, esimerkiksi terveydenhuolto- ja sosiaalipalveluita ja vastaanottorahaa. Vastaanottorahaa voit saada, jos sinulla ei ole omia tuloja tai varoja. 

Jos et hae tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa, sinun pitää järjestää majoituksesi Suomessa itse. 

Maahanmuuttovirasto koordinoi vain tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa hakevien majoittumista.  

Voinko tehdä töitä Suomessa? 

Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta saa ohjeita ja neuvoja siitä, kuinka on hyvä toimia Suomeen tullessa.

Ukrainan sotaa pakenevilla on oikeus tilapäiseen suojeluun. Tilapäinen suojelu on tarkoitettu Ukrainasta sotaa pakeneville henkilöille. Tilapäisen suojelun tarkoituksena on, että tulijalle voidaan tarjota nopeasti väliaikaista suojelua.

Jos saat oleskeluluvan tilapäisen suojelun perusteella, voit työskennellä ja opiskella ilman rajoituksia.  

 • Sinulla ei ole työnteko-oikeutta ennen kuin saat päätöksen, ellei sinulla ole työnteko-oikeutta esimerkiksi oleskeluluvan perusteella. 
 • Saat päätöksen tilapäisen suojelun hakemukseen kuitenkin nopeammin, kuin esimerkiksi turvapaikkahakemukseen.
 • Tilapäinen suojelu  

Jos olet Suomessa turvapaikanhakijana, saat tehdä ansiotyötä kolmen tai kuuden kuukauden kuluttua siitä, kun olet hakenut turvapaikkaa.

Jos olet Suomessa viisumivapaasti ja haluat työskennellä, voit tehdä töitä tietyissä tehtävissä.

Jos sinulla on työpaikka Suomessa, voit hakea oleskelulupaa myös sen perusteella. Voit jättää oleskelulupahakemuksen verkossa Enter Finlandissa tai Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Lisätietoa hakemuksista ja edellytyksistä löytyy verkkosivuiltamme. 

Ukrainalaisille ei tehdä tällä hetkellä kielteisiä päätöksiä, jotka johtaisivat maasta poistamiseen 

Myönteisiä päätöksiä tehdään normaalisti kansainvälisen suojelun ja oleskeluluvan hakijoille, kun haetun luvan edellytykset täyttyvät. 

Muista oikeutesi

Jos sinua esimerkiksi majoitusta tai muuta apua vastaan 

 • painostetaan tekemään työtä huonoilla työehdoilla
 • myymään seksiä
 • kerjäämään tai tekemään rikoksia vastoin tahtoasi

kyse voi olla ihmiskaupasta. 

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä on viranomainen, joka voi auttaa sinua myös silloin, kun olet itse joutunut tekemään rikoksia tai olet maassa ilman laillista oleskeluoikeutta. Voit saada muun muassa turvallisen majoituksen, suojaa, terveyspalveluja, neuvontaa ja apua oleskelusi laillistamisessa. 

Katso lisätietoa ukrainaksi: ihmiskauppa.fi/ukrLinkki toiselle sivustolle, Avautuu uudessa välilehdessä, venäjäksi: ihmiskauppa.fi/rusLinkki toiselle sivustolle, Avautuu uudessa välilehdessä tai englanniksi: humantrafficking.fiLinkki toiselle sivustolle, Avautuu uudessa välilehdessä. Hätätilanteessa soita kuitenkin aina yleiseen hätänumeroon 112. 

Ajantasaista tietoa migri.fi-verkkosivuilta 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.